Dün küresel boyutta yaşanan dijital aksaklık kısa sürdü ancak üzerine uzunca düşünmek gerek. Küresel teknoloji devlerinden biri olan Microsoft tarafından geliştirilen Windows işletim sistemini kullanan bilgisayarları etkileyen arızanın online bilgi güvenliği firması CrowdStrike kaynaklı olduğu açıklandı.
Hemen belirtelim ki 2023 verilerine göre Windows’un tüm dünyada kullanım oranı yüzde 67… Yani dünyada bilgisayar teknolojileri ile yapılan tüm iş ve işlemlerin yüzde 67si tek bir şirkete bağlı…
Şimdi şu soruyu soralım: Günümüzde bilgisayar teknolojisi olmadan yürütülebilen kaç iş sahası kaldı?
Nitekim dün yaşanan arızayla birlikte dünya genelinde havalimanları, bankalar ve hastaneler dâhil hayatın pek çok alanında saatler süren aksaklıklar yaşandı. Haberciliğin abartılı diliyle söylersek, dünya durma noktasına geldi.
Yaşanan arıza ister bir siber saldırı kaynaklı olsun, isterse şirketin bir hatası olsun, bize şunu gösterdi: Dijital teknolojilerde hali hazırdaki küresel tekelleşme yani bu teknolojilerin birkaç şirketin elinde bulunması dünya için büyük bir risk ve tehdit oluşturuyor. Küresel olarak hayatın farklı alanlarındaki kurum ve kuruluşların aynı işletim sistemine bağlı olması; ilgili şirkete bağımlılığa ve bunun her açıdan istismarına da kapı aralıyor. Siber vatan kavramı ve millî teknolojilerin önemi bir kez daha anlaşılıyor.
Dün yaşanana benzer aksaklıkların tekrarlanma ihtimali ise oldukça endişe verici… Göz alıcı dijital dünya aslında pamuk ipliğine mi bağlı? Bu ihtimale karşı alınması gereken bireysel ve devletler bazında tedbirler hararetle tartışılıyor.